Natt til 24. april 1945 var det et stort våpenslipp over Kåterudmåsan i Enebakk.Våpnene ble fraktet gjennom skogen til "Milorg-hula" ved Åmotdammen. 180 personer fra motstandsorganisasjonen Milorg var med på aksjonen. Deltakerne risikerte livet hvis de hadde blitt oppdaget av tyskerne på ferden gjennom skogen.
Bar tungt
Det var beregnet at hver mann skulle bære 15 kilo. Men de godt trente måtte etter hvert ta over da de andre ble slitne. Noen bar så mye som 20–25 kilo, forteller Alf Stefferud. Han er med i Sagelvas venner og har arrangert flere turer til hula og til slippstedet i Enebakk.
Hard tørn
I alt 27 containere med våpen, ammunisjon, sambandsutstyr, lommelykter, støvler, sjokolade, tyggegummi og tobakk ble sluppet over Kåterudmåsan den natta. Til sammen veide alt utstyret 4,5 tonn. Representanter fra Milorg i Strømmen, Lørenskog og Rælingen samarbeidet om å frakte våpnene inn til hula ved Åmotdammen. De gikk i 4 timer og mange av dem skulle på jobb dagen etter. Det var temmelig har tørn, sier Stefferud.
Lørenskog-gruppa fraktet alt over i løpet av en natt, mens Strømmen-gruppa måtte bruke to netter. Våpnene ble oppbevart i hula i noen dagerr, før de ble rengjort og fordelt videre til de lokale Milorg-gruppene. De fleste av våpnene havnet på Strømmen, sier Stefferud.
Oppdaget sent
Stefferud har lenge visst om at Milorg-hula finnes, men det var ikke før i 2011 at de fant den. Barna til de som var med og bar våpnene spurte etter hula. Mange av dem har også vært med når vi har arrangert turer hit. Vi synes det er viktig å ta vare på historien her og folk har spurt etter dette stedet, sier Stefferud.
Artikkelen er hentet fra Romerikes blad 3. september 2016 og er skrevet av Stine Løkstad
Søndag 4. september 2016 arrangerte Lørenskog kommune tur til Milorg-hula hvor Alf Stefferud kåserete om våpenslippet og aktiviteten i Østmarka under andre verdenskrig.
Les mer om Milorg-hula på https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Slippsted_for_Milorg_gruppe_121
Milorg
En militær motstandsgruppe under andre verdenskrig.
Anerkjent av regjeringen og lagt direkte under Hærens overkommando.
Målet var å bygge opp et militært apparat som kunne bidra innenfra når landet be befridd.
Kilde: Store Norske Leksikon